De Russische componist Tsaikovski (1840-1893) componeerde 10 opera’s, tenminste drie grote balletten, zes symfonieën en nog veel andere instrumentale werken. Zijn vierde opera was Eugen Onegin waarvan de première was in 1879.
De uitvoering van de Met speelt zich af in de laat 19e eeuw voornamelijk in een boerderij en een balzaal. De opera gaat over de liefde die een meisje, Tatjana, opvat voor een zekere Eugene Onegin. Zij schrijft hem midden in de nacht een brief waarin zij van haar gevoelens voor hem laat blijken. Eugene vindt dat niet gepast en negeert haar gevoelens. Voordat beiden elkaar jaren later weer ontmoeten is Tatjana getrouwd met prins Germin. Eugene heeft spijt dat hij Tatjana vroeger heeft laten schieten. Hij merkt dat hij verliefd is op Tatjana en wil nu wel met haar zijn leven delen. Tatjana weigert dat, ondanks het feit dat haar oude gevoelens fel herleven. Zij blijft haar echtgenoot echter trouw Onegin wanhopig achterlatend.
Bijzondere cast
De cast die voor deze uitvoering is samengesteld is een droomcast met in de hoofdrollen Anna Netrebko als Tatjana en Mariusz Kwaiecien als de hooghartige Onegin. Beiden schijnen volgens de recensies de sterren van de hemel te zingen waarbij het in de finale moeilijk is om de ogen droog te houden. Interessant lijkt me om de geleidelijke overgang van Anna Netrebko’s belcanto rollen naar de meer dramatische mee te maken. De rol van Tatjana is zeker een goede aanzet. U ziet hoe zij als protagonist van een simpel plattelandsmeisje uitgroeit tot een sophisticated aristocratische vrouw. De rol van Lenski, de vriend van Onegin, wordt gezongen door de tenor Piotr Beczala.
Dirigent is de beroemde Rus Valery Gergiev die de romantische, melancholische muziek prachtig laat klinken.
Je moet het gewoon meemaken
Bijzonder is dat de Pathé bioscopen in Nederland de operaliefhebbers laten delen in de beleving van de toeschouwers in de Metropolitan Opera van New York. Op een groot doek zien zij de beroemdste stukken uit het operarepertoire vanuit een gemakkelijke stoel op een groot scherm wat de indruk geeft dat je er zelf bij bent. Je zit waarachtig niet op het schellinkje of op een van de balkons die je soms verhinderen de mimiek van de zangers gade te slaan. Neen, in de bioscoop zit je er bovenop en geniet je van de prachtige beelden en de uitstekende geluidsweergave. Je ziet ieder gebaar en iedere gelaatsuitdrukking van de personages en de ondertiteling houd je bij de les zodat je steeds weet waar het operaverhaal over gaat. Pathé zorgt ervoor dat je tegen een schappelijke prijs 100% operabeleving ervaart. En er zijn nog wat extra’s. In de pauze kun je zien hoe in een korte tijd de grote decors, die je in een plaatselijk theater nooit aantreft, voor het volgende bedrijf worden opgebouwd. Dat ziet u in de pauze van dichtbij. En wanneer je je afvraagt hoe het toch mogelijk is dat zangers en orkest tot zulke verbluffende prestaties in staat zijn, dan heb je de kans om daar een antwoord op te krijgen omdat de hoofdrolspelers en dirigent zich in de pauze laten interviewen over wat ze tot dan toe hebben gepresteerd. U merkt het, u bent in een bevoorrechte positie. Opera is er niet alleen voor de elite. Het digitale tijdperk stelt mensen in bijna alle delen van de wereld in staat om opera’s te zien die zij fysiek niet in de grote theaters kunnen beleven. Voelt u zich uitgedaagd om naar Eugen Onegin van Tsaikovsky te gaan op zondag 27 oktober? Gewoon doen. Lees nog wel even op internet waar deze opera over gaat.
Geef een reactie